Tørring Vandværk a.m.b.a.

Spar på vandet

Bedre Vandvaner

Danske Vandværkers Forening har udgivet en rigtig god folder med mange gode spareråd.

 

Spar på vandet

1 m3 vand (1.000 liter) koster kr. 12,46 i 2018. (Vand 4,50, vandskat 7,95 incl. moms ) Hertil kommer vandafledningsafgiften ialt kr. 42,50, som ikke opkræves af vandværket.

 

Hver gang, du sparer på vandet, er du med til at sikre, at vi også har rent grundvand i fremtiden. Det er godt at tænke på, hver gang man åbner for vandhanen - både på badeværelset, i køkkenet og når tøjet vaskes.

 

Vandspild er overflødigt forbrug, som ingen har glæde af. Det drejer sig om alt fra dryppende vandhaner til utætte installationer. Desværre er de sidste både de sværeste at opdage og de mest kostbare, fordi det ofte drejer sig om enorme mængder vand fra selv en lille sprække.

 


Check dit vandforbrug

Vi er blevet bedre til at spare på vandet, men det er vigtigt fortsat at være opmærksom på sine vaner og vandinstallationer. Check jævnligt om der er utætte vandinstallationer på ejendommen.

 

Aflæs vandmåleren om aftenen når alle i huset er gået i seng, og ingen bruger vand. Aflæs vandmåleren igen om morgenen før nogen bruger vand. Er aflæsningen om morgenen forskellig fra aflæsningen om aftenen tyder det på, at der er en utæthed i vandinstallationerne, som skal udbedres. Efter installation af de nye vandmålere kan evt. utætheder aflæses hele døgnet. På vandmåleren står der "LEAK" hvis der er en utæthed. Vandmåleren registrerer hvis ikke har været et fuldstændigt stop i løbet af døgnet.

 

En utæt vandledning f.eks. under gulv, som får lov at løbe i månedsvis uden at blive opdaget, er en dyr affære. Aflæs derfor din vandmåler mindst en gang månedligt og undgå ubehagelige overraskelser, når vandregningen kommer.

 

En vandhane som drypper, kan koste fra kr. 500-3.800 om året. Et toilet, der løber, kan nemt koste over kr. 1.000 om året.

 

Et brusebad koster ca. 1 krone og 50 øre i minuttet. Husk, du behøver ikke bruge vand, mens du sæber dig ind, og lige så godt kan lukke for vandet i mens. Skift evt. til en vandsparende brusertype.

 

Mange har en vane med at lade vandet løbe, mens de børster tænder. Det er der absolut ingen grund til. Installer perlatorer (luftblandere) på vandhanen, det er nemt, billigt og effektivt.

 

Hvis din vaskemaskine er 10 år gammel, bruger den cirka 100 liter vand til en vask - en ny maskine med "A"-mærke bruger det halve. Brug spareprogram som reducerer forbruget af både el og vand. Og så bruger vaskemaskinen jo også strøm, så tænk på, om du ikke lige kan bruge tøjet en dag til, inden det ryger i vasketøjskurven. Brug vaskebold og spring forvasken over.

 

Udskift et ældre toilet med et nyt dobbeltskyllende (stort og lille skyl), husk at bruge "lille skyl", og spar 5-6 liter vand pr. skyl.

 

10 gode vandspareråd

  1. Monter en spareperlator til din vandhane. Den blander vandet med luft, så strålen virker større.

  2. Monter en vandbegrænser i din vandhane. Den nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen, og sammen med en perlator kan du spare op til 40 % af dit vandforbrug.

  3. Monter en vandbegrænser i din bruser. En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut mod en almindelig bruser med 10-20 liter vand pr. minut.

  4. Tag et brusebad i stedet for karbad. Ved karbad bruges der 80- 100 liter vand.

  5. Brug termostat blandingsbatteri til håndvasken. Den giver koldt vand, når grebet står lige frem.

  6. Vælg vaske- og opvaskemaskine med lavt vandforbrug, dvs. A-mærke. Ældre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand.

  7. Brug spare programmerne i vaske- og opvaskemaskinen. Spring forvasken over i vaskemaskinen, vaks ved lavere temperaturer og brug spare programmerne.

  8. Hold øje med dit vandforbrug. Aflæs vandmåleren 1 gang om måneden. Så ser du, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand.

  9. Brug et vandbesparende, lavtskyllende toilet. Ældre toiletter kan bruge op til 12 liter i ét skyl. De fleste nye toiletter skyller med 3 eller 6 liter vand pr. gang.

  10. Sluk forvandhanen, mens du børster tænder. Fyld hellere et krus med vand, så bruger du kun ca. 2dl vand

Når du skal have fat i os


 

 

Tørring Vandværk A.m.b.a.
Østergade 23
7160 Tørring
Tlf. : 75 80 16 51


 

Mangler du vand?

Ølholm El
Banevej 9, Ølholm
7160 Tørring
Tlf.: 7580 5455


 

Forespørgsel om regninger

Kasserer Bente Ladegaard

Ringvænget 5, 8722 Hedensted    
Tlf.: 2961 6075
Mail: bogholder@torringvand.dk


 

Spørgsmål om driften

Driftsansvarlig Jimmi Pedersen 
Bygade 25             
7160 Tørring                            
Tlf.: 27 82 22 49
Mail: drift@torringvand.dk


 

Øvrige spørgsmål til  vandværket                                                 
Formand Carsten Nim Pedersen
Lydiavej 3
7160 Tørring
Telf: 2020 2786
Mail: formand@torringvand.dk

 


 

Vi samarbejder med 

 

 

 

Vandets hårdhedsgrad: 9.7º dH


Senest målt den: 28-09-2023


Værdi:

Hårdhed:

0-4° dH

Meget blødt

4-8° dH

Blødt

8-12° dH

Middelhårdt

12-18° dH

Temmelig hårdt

18-24° dH

Hårdt

24-30° dH

Meget hårdt

>30° dH

Særdeles hårdt